Αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ

Αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ

Αρ. Πρωτ. 2090/29.11.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μηχανικοί, που εντάσσονται στο ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι από 1 Δεκεμβρίου καλούνται να καταβάλλουν τις αυξημένες εισφορές τους στο Ταμείο. Με το Ν. 3986/2011 επέρχονται μεταβολές στις εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.). Το κόστος των εισφορών, που καλούνται να καταβάλλουν οι μηχανικοί είναι αυξημένο σχεδόν στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονο πρόβλημα στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αρμόδιο Υπουργείο αυξάνει τις εισφορές σε ένα ταμείο, όπως το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι οικονομικά εύρωστο και βιώσιμο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών του, που ήταν ανέκαθεν υψηλές. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να ενταχθεί στις διατάξεις του ανωτέρω νόμου. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και στη δεδομένη δυσχερή οικονομική περίοδο να μην προβεί στην αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην επανεξέταση του θέματος σχετικά με την  μη αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ;

Απάντηση Υπουργείου